اگر به بیماری کووید۱۹ مبتلا شده اید، همان بیماری ناشی از عفونت با ویروس کرونا است که به تازگی کشف شده است، اگر علائم خفیفی دارید و در خانه قرنطینه شده اید تا دوران نقاهت خود را بگذارید از عوارض کمتری از این عارضه خطرناک و ویروس کشنده قرن برخوردارید. اما چنانچه با علامت های شدید تنگی نفس و سرفه های ممتد به بیمارستان مراجعه می کنید و جهت مراقبت های ویژه بستری می شوید به شکل چشم گیری و جدی در معرض انواع خطرات این بیماری هستید.
با توجه به مطالعات انجام شده در آخرین پژوهش های محققین به این نتیجه رسیده اند که از هر ۶ نفر مبتلا به این بیماری ۱ نفر از آن ها دچار عوارض شدیدی می شود که زندگی آن ها مورد تهدید قرار می دهد بدین ترتیب یک عفونت باعث می شود سیستم ایمنی بدن شما با پروتئین های التهابی به نام سیتوکین جریان خون شما را پر کند. آن ها می توانند بافت را از بین ببرند و به اندام های حیاتی بدن انسان ها از جمله ریه، قلب و کلیه ها آسیب جدی برسانند.
در ادامه به برخی از مهم ترین اثرات جانبی که از ابتلا به ویروس ناشناخته کرونا بر انسان وارد می شود اشاره خواهیم کرد:
نارسایی حاد تنفسی
هنگامی که دچار نارسایی حاد تنفسی هستید، ممکن است ریه های شما اکسیژن کافی به خون پمپ نکنند یا دی اکسید کربن کافی خارج نکنند. هر دو این مشکلات می توانند همزمان اتفاق بیفتند.
در یک مطالعه بر روی ۶۸ نفر از مردم چین که به علت کووید ۱۹ فوت کردند، نارسایی حاد تنفسی اصلی ترین علت مرگ بود.
ذات الریه
جهش در موارد ذات الریه اولین علامت ویروس کرونا در چین بود. وقتی به ذات الریه مبتلا هستید، کیسه های هوا در ریه های شما ملتهب می شوند و تنفس را دشوار می کنند.
دانشمندانی که تصاویر ریه های بسیاری از بیماران COVID-19 را مشاهده و بررسی کرده اند، یافته اند که آن ها پر از مایع، چرک و بقایای سلول است. در این موارد، بدن بیماران قادر به انتقال اکسیژن به خون نبود تا سیستم آن ها به درستی کار کند.
سندرم پریشانی تنفسی حاد (ARDS)
در اوایل شیوع COVID-19 در چین، سندرم دیسترس تنفسی حاد یکی از شایع ترین عوارض بود.
با ARDS، ریه ها به شدت آسیب می بینند به طوری که بدن با مشکل اکسیژن رسانی به جریان خون مواجه است. ممکن است برای نفس کشیدن به کمک دستگاه های مخصوص تنفسی مانند: ونتیلاتور تا زمان بهبودی ریه ها نیاز داشته باشید.
آسیب حاد کبدی
تحقیقات نشان می دهد که بیماران جدی که بیمار هستند بیشترین خطر آسیب کبدی را دارند. دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که آیا ویروس به کبد آسیب می رساند یا به دلیل دیگری اتفاق می افتد.
آسیب حاد کبدی و نارسایی کبدی از عوارض تهدید کننده زندگی است. (“حاد” یعنی ناگهانی اتفاق می افتد.)
کاهش خلق و خوی و خستگی مزمن
از جمله تاثیرات جسمی و روحی شدید ابتلا به کرونا است که تقریبا می توان در بین تمامی کسانی که این عارضه را تجربه کرده اند مشترک بوده و تجربه کرده اند. البته با صرف نظر این که بیمار سلامتی خود را مجدد کسب می کند اما باز هم مردم دچار سندروم استرس پس از سانحه، افسردگی و اضطراب شدید می شوند.
از آن جا همه چیز در مورد این بیماری ناشناخته غیرقابل پیش بینی است نمی توان به طور حتم در مورد آن نظراتی ارائه داد اما هر چه که هست بر اساس تجربیات و شواهدی موجود است.
سایر عوارض خفیفی که ممکن است تا ماه ها بعد از ابتلا به این بیماری بر روی انسان ها باقی بمانند و به مرور با گذشت زمان بهبود می یابند عبارت اند از:
- احساس خستگی مزمن
- گرگرفتگی
- تنگی نفس شدید
- سرفه ممتد
- احساس درد در نواحی مفاصل و عضلات بدن
- اختلال در حافظه، یادگیری و تمرکز
- نامنظمی ضربان قلب اغلب به صورت تپش قلب
- کاهش حس بویایی چشایی در بیمار
- تجربه کردن افسردگی و اضطراب شدید که تا کنون نیز بسیار شایع بوده و از جمله عوارض روانی این بیماری در افراد سالم و بیمار شناخته شده است.
- افزایش درجه حرارت بدن
- احساس سرگیجه و سر درد
- تمامی موارد فوق الذکر پس از انجام کمی از فعالیت های جسمانی یا ذهنی ممکن است وخیم تر گردد.
آسیب پذیرترین عضو بدن در برابر کرونا ویروس
همانطور که می دانید در حال حاضر کووید ۱۹ به عنوان یک بیماری جدی شناخته شده است که در همان ابتدا در درجه اول تاثیر گذاری بر روی ریه ها و سیستم تنفسی انسان تاثیر جدی بر جای می گذارد و در شرایط دیگری سایر اندام های بدن را نیز تحت الشعاع قرار می دهد که شامل موارد زیر می شود:
-
قلب
بر اساس تصویربرداری ها و معاینات بالینی که پس از اتمام دوره نقاهت بیماری انجام می شود آسیب پایداری به عضله قلب را نمایش می دهد حتی در برخی از افرادی که شکل خفیفی از این بیماری را تجربه می کنند و چنین شرایطی ممکن سات در آینده ای نه چندان دور خطر ابتلا به نارسایی های قلبی را افزایش دهد.
-
مغز
بررسی ها نشان می دهد که درگیری به این بیماری حتی در جوانان نیز خطر سکته مغزی، تشنج و حتی در موارد نادری فلج موقتی مغزی، پارکینسون، آلزایمر نیز افزایش یابد.
-
لخته شدن خون و اختلال در رگ های خونی
در برخی از افرادی که دچار این عارضه شده اند مشاهده شده است که خون در رگ های شان لخته شده است و این اتفاق موجب بروز حمله قلبی و مغزی می شود. گاهی اوقات هم لخته های خونی کوچکی در مویرگ ها ایجاد می شود و در نهایت موجب انسداد قلب می شود. ریه ها، پا ها، کبو و کلیه نیز تحت تاثیر لخته های خونی نیز قرار می گیرند و هم چنین رگ های خونی بدن نیز ضعیف شده و موجب بروز مشکلات عدیده ای می شود.
چه عواملی باعث تغییر ویروس به نوع جدید می شود؟
وقتی ویروس به طور گسترده در جمعیتی در گردش است و باعث عفونت های زیادی می شود، احتمال جهش ویروس افزایش می یابد. هرچه ویروس فرصت بیشتری داشته باشد، همانندتر می شود و فرصت بیشتری می یابد تا تغییر کند.
اکثر جهش های ویروسی تأثیر کمی بر توانایی ویروس در ایجاد عفونت و بیماری دارند. اما بسته به جایی که تغییرات در مواد ژنتیکی ویروس واقع شده است، ممکن است بر خصوصیات ویروس تأثیر بگذارد، مانند انتقال (به عنوان مثال ممکن است به راحتی کم و بیش گسترش یابد) یا شدت آن (به عنوان مثال ممکن است باعث بیماری شدید شود)
چگونه می توان از ویروس کرونا در آینده جلوگیری کرد؟
اقدامات فعلی برای کاهش انتقال از جمله شستن مکرر دست، استفاده از ماسک، فاصله فیزیکی، تهویه مناسب و جلوگیری از شلوغ بودن مکان یا تنظیمات بسته با کاهش میزان انتقال ویروس و هم چنین کاهش فرصت های انتقال ویروس به کار در برابر انواع جدید ادامه می دهد.
مقیاس بخشیدن به تولید واکسن و تکمیل واکسن ها در اسرع وقت و به طور گسترده ای نیز از روش های حیاتی محافظت از افراد قبل از مواجهه با آن است.
سوالات رایج
بیماری ویروس کرونا چقدر خطرناک است؟
اگرچه برای بیشتر افراد بیماری کووید۱۹ فقط یک نوع عارضه خفیف می شود، اما می تواند برخی افراد را بسیار بیمار کند. حتی در موارد باعث مرگ آن ها شود. به نظر می رسد افراد مسن و افرادی که از قبل تحت شرایط پزشکی قرار دارند (مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی یا دیابت) آسیب پذیرتر هستند.
آیا COVID-19 ناشی از ویروس است یا باکتری؟
واقعیت: بیماری کووید۱۹ توسط یک نوع ویروس جدید ژنتیکی ایجاد می شود، نه توسط باکتری ها.
ویروس عامل کووید۱۹ در خانواده ای از ویروس ها به نام کرونا ویروس ها است. تاجایی که آنتی بیوتیک ها علیه ویروس ها عمل نمی کنند. برخی از افرادی که با کووید۱۹ بیمار می شوند نیز می توانند به عنوان یک عارضه به یک عفونت باکتریایی مبتلا شوند. در این حالت، ممکن است آنتی بیوتیک توسط متخصص درمان توصیه شود.
در حال حاضر هیچ داروی قطعی برای درمان وجود ندارد. اگر علائمی دارید، سریعا به یکی از متبر آزمایشگاه های معتبر در شهر محل سکونت خود مراجعه کنید تا در اسرع وقت تست پی سی آر و یا آنتی بادی را انجام داده و نسبت به ابتلا و یا عدم ابتلا خود آگاه شوید.
نتیجه گیری
لازم است بدانید که هنوز میزا تاثیرات گسترده این ویروس نا شناخته است و هم چنان تحقیقات بر روی چنین عامل کسنده ای ادامه دارد. متخصصین و محققین در این باره توصیه می کنند از تمامی پروتکل های بهداشتی به خوبی استفاده کنید و با رعایت موارد بهداشتی از ابتلا به بیماری جلوگیری کنید تا تحقیقات کامل و در نهایت درمان قطعی آن یافت شود.