دیابت بارداری یا قند بارداری در مواردی اتفاق می افتد که فرد بدون داشتن سابقه دیابت و قند خون بالا در دوران بارداری خود، دچار افزایش قند خون شود. دیابت بارداری مساله ای است که برای برخی از بانوان در دوره بارداری اتفاق می افتد که پس از اتمام دوره بارداری و زایمان معمولا برطرف می شود. در این مقاله میخواهیم به شرح این موضوع بیشتر بپردازیم. لطفا با ما همراه باشید.
دیابت بارداری چیست؟
همانطور که گفتیم دیابت بارداری زمانی اتفاق می افتد که فرد بدون داشتن زمینه قند خون بالا و بدون هیچگونه سابقه ای در طول دوره بارداری دچار افزایش قند خون می شود.
اگر این بیماری به درستی و به موقع تشخیص داده نشود ممکن است برای مادر و جنین او مشکلاتی ایجاد شود. به همین دلیل معمولا این امر به صورت کاملا عادی و امری مسلم در پزشکی انجام میشود. معمولا بانوان باردار در مراجعاتی که به آزمایشگاه ها و پزشکان متخصص زنان دارند این آزمایشات را انجام می دهند. تا از صحت و سلامتی خود آگاهی یابند.
آزمایش دیابت بارداری
آزمایش دیابت بارداری همانطور که از نام آن پیداست به جهت بررسی قند خون فرد باردار انجام می گیرد. به دلیل تغییر و تحولاتی که در دوران بارداری به خصوص روی هورمون های فرد اتفاق می افتد، احتمال بالا رفتن میزان قند خون و مبتلا شدن به دیابت بارداری بالاتر می رود. البته این بدان معنی نیست که هر کسی که باردار شد دچار دیابت می شود اما رعایت مواردی به جهت جلوگیری از مبتلا شدن به بارداری بسیار حائز اهمت است.
آزمایش دیابت بارداری که تحمل گلوکوز خوراکی (OGTT) است. این آزمایش باید طی دو مرحله انجام بگیرد. اگر نتیجه دو مرحله میزان قند خون بیشتر از حد نرمال را نشان دهد. فرد دچار قند خون است و باید تحت کنترل و مراقبتهای بیشتر پزشکی قرار بگیرد.
قبل از انجام آزمایش باید حدود ۸الی ۱۰ ساعت ناشتا باشید و چیزی نخورده باشید. بعد از آن در حالی که مایعی که حاوی گلوکوز است به شما داده میشود تا میل کنید سپس بعد از آن دوباره از شما خون گرفته میشود.
نتیجه ای که پس از آن حاصل میشود معمولا قابل اعتماد است و اهمیت بالایی دارد.
انجام تست دیابت بارداری
تست دیابت بارداری معمولا دو مرحله ای است. مرحله اول به صورت ناشتا تست انجام میشود. اگر آزمایش فردی در هر دو مرحله نتیجه مثبتی را نشان دهد، گویای این است که فرد دچار دیابت بارداری شده است.
در مرحله اول که تست به صورت ناشتا انجام می شود، در حالت نرمال باید میزان قند خون در این آزمایش کمتر از ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد. پس از آن فرد باید محلول گلوکز را بخورد و دو ساعت بعد از تست اول، آزمایش دوم را انجام دهد. در این تست نیز میزان نرمال قند خون کمتر ۱۴۰ میلی گرم در دسی لیتر می باشد.
نشانه های دیابت بارداری چیست؟
هر بیماری معمولا با نشانه هایی خود را نشان می دهد، اگر به این نشانه ها توجه ویژه ای کنید میتوانید جلوتر مراجعه کرده و در بروز بیماری قند خون کنترل شده تر عمل کنید.
احساس تشنگی زیاد یکی از نشانه های مبتلا شدن به قندخون است.
- تکرر ادرار
- خشکی دهان
- افزایش شاخص توده بدنی
- احساس خستگی کردن در حالی که فعالیت زیادی انجام نداده اید.
اینها مواردی هستند که به طور شایع در بین افراد وجود دارد. اما نکته ای که بسیار حائز اهمیت است، نداشتن استرس، اضظراب و نگرانی است. اگر هم مبتلا به دیابت شدید نباید نگران باشید. با مراجعه به پزشک و موارد بسیار ساده در خوراک ، استراحت فعالیتهای روزانه به راحتی میتوانید جلوی این مشکل را بگیرد و در مدت بارداری آن را کنترل کنید.
عوارض دیابت بارداری
دیابت بارداری میتواند خطراتی برای مادر و جنین داشته باشد. در تکامل و رشد و نمو جنین میتواند مشکلاتی را ایجاد کند.
- احتمال بروز نقص های مادرزادی
- خطر افزایش سقط جنین
- رشد زیاد از حد جنین در سه ماهه دوم و سوم بارداری
- داشتن زایمان پرخطر و سخت برای مادر
- افزایش احتمال زایمان به صورت سزارین به علت بزرگ بودن نوزاد
- احتمال افزایش افت شدید قند خون در نوزاد پس از زایمان
چه کسانی بیشتر در معرض خطر دیابت بارداری هستند؟
عواملی وجود دارد که احتمال خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش می دهد:
داشتن اضافه وزن قبل از بارداری
داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت (وراثت)
سابقه ابتلا به دیابت بارداری در بارداری های قبلی
سابقه تولد نوزاد مرده در گذشته
اختلال تحمل گلوکز و اختلال در گلوکز ناشتا
وجود قند خون در ادرار
چگونه دیابت بارداری را کنترل کنیم؟
کنترل کردن قند خون به خصوص در دوران بارداری امر بسیار مهمی است که بانوان باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند.
بررسی منظم قند خون در زمان های مختلفی از طول روز با دستگاه های کنترل قند خون می تواند درکنترل و پیشگیری از بارداری بسیار موثر باشد.
قبل از صبحانه و بعد از مصرف مواد غذایی (ناهارو شام) به مدت ۲ ساعت بعد از مصرف میتواند نتیجه خوب و منطقی را از وضعیت قند خون شما بدهد.
رعایت رژیم غذایی از دیگر موارد مهمی است که باید در بارداری به آن توجه ویژه کرد. میزان دریافت کالری مادر در طول روز بسیار مهم است و از آنجائیکه نوزاد از بدن مادر تغذیه می کند. تاثیر آن بر روی نوزاد خیلی سریع است.
انجام فعالیت های بدنی مثل پیاده روی برای بانوانی که سالم هستند و مشکل خاصی ندارند توصیه می شود. اگر به دلیل مشکلات خاصی قادر به انجام فعالیت بدنی نیستید حتما باید با پزشک خود مشورت کرده و رویه درست و اصولی را برای تحرکات و فعالیتهای روزانه خود در نظر بگیرید.
چجوری خوب شیم وقتی دیابت بارداری گرفتیم که به بچمون هم منتقل نشه
تحت نظر پزشک قند خون باید کنترل شود.