تزریق تستوسترون یک درمان هورمونی است. این هورمون هم در مردان و هم در زنان وجود دارد، اما سطح آن به طور طبیعی در مردان بالاتر است. تزریق تستوسترون در درجه اول یک درمان برای اختلال عملکرد جنسی در مردان و علائم پس از یائسگی در زنان مبتلا به کمبود تستوسترون می باشد.
تزریق تستوسترون چیست؟
در مردان و پسران برای درمان بیماریهای ناشی از کمبود تستوتسترون مانند تاخیر در بلوغ، ناتوانی جنسی یا سایر عدم تعادل هورمونی، تزریق این هورمون استفاده میشود.
تستوسترون عملکرد ورزشی را افزایش نمی دهد و نباید برای این منظور استفاده شود.
تزریق تستوسترون برای بسیاری از افراد خطری ندارد، اما ممکن است دارای عوارض جانبی باشد. عوارض جانبی معمولا بسته به دلیلی که فرد از تزریق استفاده می کند متفاوت است.
اگرچه تزریق تستوسترون به دلیل شرایط پزشکی می تواند به جبران کمبود تستوسترون در بدن کمک کند، سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده از تستوسترون را برای درمان تغییرات طبیعی تستوسترون مرتبط با افزایش سن توصیه نمی کند زیرا ممکن است خطر برخی از مشکلات سلامتی را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: آزمایش تستوسترون در مردان
در صورت ابتلا به موارد زیر درمان با تستوسترون توصیه نمی شود:
- سرطان سینه مردان
- سرطان پروستات
- مشکلات جدی قلبی
- بیماری شدید کبدی
- بیماری کلیوی شدید
فواید تزریق تستوسترون
از آنجایی که تستوسترون یک هورمون طبیعی است که در بدن تولید می شود، حفظ سطح مناسب برای سلامت کلی مهم است. تزریق تستوسترون می تواند به افزایش سطح کمک کند و در عین حال سایر فواید سلامتی از جمله:
- بهبود سطوح انرژی
- بهبود میل جنسی
- افزایش تراکم استخوان
- افزایش توده عضلانی
- کاهش چربی
- خلق و خوی بهتر
علائم ممکن است در افراد متفاوت باشد. برخی ممکن است متوجه بهبودی گسترده شوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است اصلاً متوجه تغییر قابل توجهی نشوند.
خطرات تزریق تستوسترون
با مزایای تزریق تستوسترون، خطرات مختلفی نیز همراه است. این خطرات و عوارض جانبی شناخته شده این سوال را مطرح می کند: آیا تستوسترون تزریقی بی خطر است؟ به دلیل این خطرات، بحث ها و اختلاف نظر زیادی در میان جامعه پزشکی وجود دارد.
در زیر لیستی از خطرات و عوارض جانبی بالقوه تزریق تستوسترون آورده شده است:
- افزایش خطر عوارض قلبی عروقی
- تشدید علائم در دستگاه ادراری تحتانی
- پلی سیتمی، یک نوع نادر سرطان خون
- افزایش خطر ترومبوز وریدی
- افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا
- افزایش خطر حمله قلبی یا سکته مغزی
- افزایش موهای زائد صورت
- ریزش مو
- تعمیق صدا
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات
برخی از افراد ممکن است واکنش آلرژیک به تزریق تستوسترون داشته باشند. به عنوان مثال، تستوسترون آندکانوات ممکن است یک واکنش آلرژیک جدی یا مشکلات تنفسی پس از تزریق ایجاد کند. علائم می تواند شامل مشکلات تنفسی، سرگیجه و بثورات پوستی باشد.
سایر اشکال تستوسترون، از جمله تستوسترون انانتات، ممکن است فشار خون را افزایش دهد که می تواند خطر سکته مغزی یا حمله قلبی را افزایش دهد.
افرادی که سکته مغزی، حملات قلبی، بیماری قلبی یا فشار خون بالا داشته اند، باید قبل از شروع تزریق تستوسترون، پزشک را از این موضوع آگاه کنند، زیرا ممکن است خطر عوارض بیشتری داشته باشند.
به گفته متخصصان پزشکی، خطرات طولانی مدت تزریق تستوسترون هنوز به طور کامل شناخته نشده است. برای درک بهتر این نوع درمان هورمونی، آزمایشهای بالینی و مطالعات بیشتری باید انجام شود.
در نهایت، این بستگی به توصیه پزشک دارد که آیا تزریق تستوسترون برای فرد بی خطر است یا خیر.
همانطور که گفته شد، میزان اثربخشی در افراد متفاوت است. علاوه بر این، ایمن بودن یا نبودن آن به سابقه پزشکی هر فرد بستگی دارد. پزشک هرگونه شرایط از قبل موجود را ارزیابی می کند و تعیین می کند که آیا مزایای آن بیشتر از خطرات است یا خیر.
به عنوان مثال، تزریق تستوسترون ممکن است برخی از شرایط از قبل موجود را بدتر کند، مانند:
- آپنه خواب
- لخته شدن خون
- نارسایی قلبی
- سرطان پروستات
درمان سطوح پایین تستوسترون در مردان
پزشکان ممکن است برای درمان مردانی که سطح تستوسترون پایینی دارند، تزریق تستوسترون را توصیه کنند. تولید کم تستوسترون توسط بیضه ها هیپوگنادیسم نامیده می شود.
تستوسترون پایین می تواند اثرات منفی داشته باشد. علائم تستوسترون پایین در مردان شامل کاهش تعداد اسپرم، کاهش توده عضلانی، افزایش چربی بدن و اختلال نعوظ است. سطح نرمال تستوسترون کل در جریان خون در مردان بالغ سالم ۲۸۰ تا ۱۱۰۰ نانوگرم در دسی لیتر (ng/dl) است.
همه مردان با تستوسترون پایین به درمان نیاز ندارند. منبع معتبر FDAT درمان جایگزینی تستوسترون را فقط برای مردان دارای تستوسترون پایین به دلیل اختلالات بیضه، مغز یا غده هیپوفیز تایید کرده است و نه برای کاهش طبیعی مرتبط با افزایش سن.
بیشتر بخوانید: آزمایش آنالیز اسپرم
تستوسترون درمانی در زنان
تستوسترون درمانی در زنان بیشتر از مردان بحث برانگیز است.
سطح نرمال تستوسترون کل در زنان بالغ سالم ۱۵ تا ۷۰ نانوگرم در دسی لیتر است. تستوسترون پایین در زنان می تواند باعث مشکلات باروری، پریودهای نامنظم، خشکی واژن و کاهش میل جنسی شود. با وجود این، پزشکان اغلب تزریق تستوسترون را برای درمان تستوسترون پایین در زنان توصیه نمی کنند، زیرا می توانند اثرات مردانه داشته باشند.
با این حال، پزشکان ممکن است درمان با تستوسترون را برای کمک به اختلال میل جنسی در زنان پس از یائسگی توصیه کنند. تحقیقات، استفاده از تستوسترون را برای سایر علائم و نشانه هایی که ممکن است افراد پس از یائسگی تجربه کنند، مانند اضطراب، تغییرات خلقی، افزایش وزن و کاهش تراکم استخوان است، تایید نکرده است.
هورمون درمانی مردانه
تستوسترون درمانی به افراد اجازه می دهد ظاهر مردانه تری داشته باشند. مردان تراجنسیتی و سایر افراد ممکن است از تزریق تستوسترون به عنوان بخشی از انتقال جنسیت استفاده کنند. این روش استفاده از تزریق تستوسترون به عنوان هورمون درمانی مردانه شناخته می شود.
تستوسترون درمانی به فرد کمک می کند تا ویژگی های جنسی مردانه را ایجاد کند و ویژگی های زنانه را کاهش دهد و می تواند منجر به هر یک از تغییرات زیر شود:
- تغییرات در عملکرد عاطفی و اجتماعی
- رشد بیشتر موهای صورت
- افزایش موهای بدن
- افزایش آکنه
- صدای عمیق تر
- یک خط رویش مو با الگوی مردانه
- تغییر در محل چربی بدن
- افزایش توده عضلانی
- عدم وجود دوره های قاعدگی
این رژیمهای درمانی تستوسترون مشابه با درمان هیپوگنادیسم در مردان می باشند. تزریق تستوسترون یک بار در هفته ممکن است بهترین راه برای یکنواخت نگه داشتن سطح این هورمون باشد.
اگر پزشک تزریق تستوسترون مردانه را برای نوجوانی تجویز کند تا تأخیر رشد و بلوغ را درمان کند، هدف دستیابی به یک جهش رشد سریع در دوران بلوغ خواهد بود.
انواع تزریق تستوسترون
تزریق تستوسترون می تواند انواع مختلفی داشته باشد. این شامل:
- تستوسترون سیپیونات (Depo-Testosterone)
- تستوسترون انانتات (Xyosted و همچنین به شکل عمومی آن موجود است)
- تستوسترون آندکانوات (Aveed که یک فرمول طولانی اثر است)
هنگام تزریق تستوسترون، افراد معمولاً هر چند ماه یک بار برای نظارت به پزشک مراجعه می کنند. بسته به شرایط فرد، درمان ها ممکن است مادام العمر یا کوتاه مدت باشند.
تزریق تستوسترون ممکن است برای بسیاری از افراد با پیروی از دستورالعمل های پزشک بی خطر باشد. با این حال، تحقیقات همچنین درمان تستوسترون را با چندین عوارض جانبی و عوارض احتمالی مرتبط دانسته است.
اگر کسی پس از تزریق تستوسترون هر یک از علائم زیر را تجربه کرد، باید به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشد:
- تنگی نفس
- گفتار کند یا دشوار
- درد قفسه سینه
- احساس ضعف یا بی حسی در بازو یا پا
- درد در بازوها، گردن، پشت یا فک
- سرگیجه
- غش
بیشتر بخوانید: آزمایش DHEA چیست؟
کلام آخر:
پزشکان ممکن است تزریق تستوسترون را برای درمان تستوسترون پایین به دلیل شرایط خاص پزشکی در مردان تجویز کنند. این روش معمولا بیماری زمینه ای را درمان نمی کند، اما ممکن است به کاهش برخی از علائم کمک کند. افراد همچنین می توانند از تزریق تستوسترون برای درمان اختلال عملکرد جنسی ناشی از تغییرات بدنی پس از یائسگی یا به عنوان بخشی از هورمون درمانی مردانه استفاده کنند.
افراد باید از عوارض جدی احتمالی استفاده از تستوسترون در کوتاه مدت و بلند مدت آگاه باشند. پزشکان باید ارزیابی کاملی انجام دهند و اگر درمان جایگزین تستوسترون گزینهای است، قبل از تجویز آن، مزایا و خطرات آن را با فرد در میان بگذارند.
پیروی از دستورالعمل های پزشک در همه زمان ها برای کاهش هر گونه خطر مهم است.
مراحل انجام آزمایش تستوسترون در منزل توسط آزمایشگاه جردن
📌 هماهنگی اعزام نمونه گیر به محل
جهت هماهنگی اعزام نمونه گیر به محل با شماره های ۸۸۷۹۸۹۷۹، ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۵ و ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.
📌 انجام نمونه گیری
همکاران ما مطابق با تاریخ و ساعت مورد نظرتان ، جهت انجام نمونه گیری با هماهنگی قبلی به منزل شما مراجعه خواهند کرد.
📌 دریافت نتیجه آزمایش
پس از انجام آزمایش ها توسط آزمایشگاه جردن شما می توانید به طرق زیر نتیجه را دریافت نمایید:
– دریافت لینک جواب از طریق پیامک
– دریافت نتیجه آزمایش از طریق مراجعه به سایت آزمایشگاه
– دریافت پرینت جواب آزمایش از طریق پیک رایگان آزمایشگاه
– دریافت پرینت جواب از طریق مراجعه حضوری به آزمایشگاه