اسپاسم مثانه یک انقباض غیرارادی ماهیچه است. علائم زمانی رخ میدهند که مثانه شروع به فشرده شدن میکند و باعث میشود بیمار احساس کند که باید فوری مثانه خود را تخلیه کند. بسیاری از مبتلایان، درد مثانه، فوریت ادرار و عدم کنترل ادرار را تجربه می کنند.
اسپاسم مثانه چه حسی دارد؟
اسپاسم مثانه ممکن است برای افراد مختلف احساس متفاوتی داشته باشد، اما اغلب به عنوان یک میل ناگهانی و شدید برای ادرار کردن، همراه با احساس فشار یا درد در ناحیه تحتانی شکم یا مثانه توصیف میشود. برخی از افراد همچنین ممکن است انقباضات غیرارادی یا فشردن عضلات مثانه را تجربه کنند که می تواند باعث احساس ناراحتی یا درد شود.
علائم اسپاسم مثانه چیست؟
این اختلال منجر به اصرار برای دفع ادرار می شود و باعث بی اختیاری ادرار می شود. گاهی اوقات اسپاسم مثانه نیز می تواند منجر به احساس گرفتگی دردناک شود که منجر به ادرار نمی شود. علائم عبارتند از:
- میل ناگهانی برای دفع ادرار.
- افزایش دفعات ادرار.
- شب ادراری.
- بی اختیاری ادرار: وضعیتی که در آن نشت غیر ارادی ادرار وجود دارد.
- درد در ناحیه شکم.
- بی حسی، گزگز یا ضعف در پاها.
- هماچوری: وجود خون در ادرار.
- درد لگن.
آیا اسپاسم مثانه نشانه یک مشکل جدی است؟
در برخی موارد، این اختلال ممکن است نشانه یک بیماری جدی مانند عفونت ادراری، عفونت مثانه، سیستیت بینابینی، سنگ مثانه یا سرطان مثانه باشد. در صورت عدم درمان، این شرایط می تواند منجر به مشکلات سلامتی جدی تری شود.
چه عواملی باعث اسپاسم مثانه می شود؟
اسپاسم مثانه در سنین بالا شایع تر است. علاوه بر این، ممکن است نشان دهنده سایر بیماری های زمینه ای باشند. شرایطی که ممکن است باعث این اختلال شود به شرح زیر است:
- عفونت های دستگاه ادراری: عفونت های دستگاه ادراری که کلیه ها، مثانه یا مجرای ادرار را درگیر می کند.
- مثانه بیش فعال (OAB): در این شرایط، فرد میل شدیدی به تخلیه مثانه دارد.
- یبوست: مدفوع سفت و خشک که به سختی دفع می شود.
- قهوه یا الکل: نوشیدن بیش از حد قهوه یا الکل نیز می تواند باعث اسپاسم مثانه شود.
- داروها: داروهایی مانند Bethanechol و Furosemide.
- دیابت
- اختلال در کلیه
- سنگ مثانه
- یائسگی: یائسگی زمانی است که زن دیگر چرخه قاعدگی ماهانه ندارد. خطر بیماری قلبی، پوکی استخوان و بی اختیاری ادرار پس از یائسگی زن افزایش می یابد.
- سیستیت بینابینی: این بیماری مزمن باعث درد مثانه، فشار مثانه و درد لگن می شود.
- بزرگ شدن پروستات: بزرگ شدن غده پروستات می تواند باعث اسپاسم مثانه در مردان شود.
- اختلالات عصبی: اختلالاتی مانند بیماری پارکینسون (اختلال مغزی که باعث حرکات کنترل نشده مانند لرزش و مشکل در حفظ تعادل و هماهنگی می شود)، بیماری آلزایمر (اختلال مغزی که به تدریج حافظه و مهارت های تفکر را مختل می کند و توانایی انجام کار منظم را کاهش می دهد. مولتیپل اسکلروزیس (یک بیماری ناتوان کننده در مغز و نخاع) می تواند باعث این اختلال شود.
- درد ناشی از کاتتر ادراری.
- جراحی اخیر مثانه یا لگن.
- استرس مزمن.
اسپاسم مثانه چگونه درمان می شود؟
درمان اسپاسم مثانه علامتی است. بنابراین، ترکیبی از چندین روش درمانی معمولا بهترین عملکرد را دارد.
- بوتاکس (بوتولینوم): یک ماده سمی برای کاهش اسپاسم مرتبط با اعصاب.
بوتاکس از تولید مواد شیمیایی توسط اعصاب که عضلات را منقبض می کند جلوگیری می کند. بوتاکس مستقیماً در دیواره عضلانی مثانه تزریق می شود.
- تغییر رژیم غذایی: کاهش یا قطع مصرف برخی غذاها و نوشیدنی هایی که باعث این اختلال می شوند.
- زمان بندی دفع ادرار: زمان بندی دفع ادرار به معنای مراجعه به موقع به دستشویی برای دفع ادرار هر یک تا دو ساعت است.
- داروها: از داروهایی مانند Detrol LA، Ditropan، Enablex، Oxytrol، Sanctuary XR و Vesicare برای شل کردن عضلات مثانه استفاده می شود. این داروها مثانه را شل کرده و از انقباض جلوگیری می کنند. علاوه بر این، یک داروی ضد افسردگی به نام توفرانیل باعث شل شدن عضلات مثانه و کاهش اسپاسم می شود. همچنین داروهایی که به عنوان مسدود کننده های آلفا شناخته می شوند نیز ممکن است برای درمان استفاده شوند.
- TENS (تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست): تحریک الکتریکی از طریق پوست، ارتعاشات الکتریکی را از طریق پوست به مثانه می فرستد. این سیگنال های الکتریکی با افزایش جریان خون و ترشح هورمون های مسدود کننده درد به فرد کمک می کند تا احساس بهتری داشته باشد. TENS همچنین برای تسکین درد عضلانی استفاده می شود.
- مسکن ها و آرام بخش ها: به بیمارانی که بعد از جراحی دچار اسپاسم ناشی از کاتتر می شوند معمولاً مسکن داده می شود.
- تغییرات سبک زندگی: برخی تغییرات در سبک زندگی ممکن است به مشکلات مثانه کمک کند، مانند تغییر مایعات و رژیم غذایی. کنترل هر غذایی که باعث اسپاسم مثانه می شود مانند مرکبات، آب میوه، گوجه فرنگی، غذاهای تند، شکر، قندهای مصنوعی، شکلات، نوشابه های گازدار، چای و قهوه.
- درمان های مکمل و جایگزین: درمان های جایگزین مانند طب سوزنی ممکن است اسپاسم عضلات مثانه را کاهش دهد.
عوارض اسپاسم مثانه چیست؟
اسپاسم مثانه می تواند منجر به بی اختیاری ادرار و افزایش تکرر ادرار شود. همه این موارد می تواند زندگی فرد را پیچیده کند و منجر به موارد زیر شود:
- اختلالات عاطفی
- بی خوابی (شرایطی که در آن فرد نمی تواند خواب خوبی داشته باشد)
- کاهش اعتماد به نفس
- افسردگی
نتیجه
عوامل مختلفی با اسپاسم و انقباض مثانه مرتبط است. تغییرات سبک زندگی و سایر درمان ها می تواند به مدیریت و کاهش اسپاسم کمک کند. با این حال، اسپاسم مثانه می تواند ناراحت کننده و دردناک باشد و بر سطح اعتماد به نفس افراد تأثیر بگذارد. اما خبر خوب این است که می توان آن را با درمان بیماری زمینه ای درمان کرد. داروها، جراحیها و اصلاح شیوه زندگی میتوانند بروز این اختلال را کاهش دهند و به فرد کمک کنند تا اعتماد به نفس و راحتی را بازیابد.
تشخیص اسپاسم مثانه در آزمایشگاه جردن
آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن با بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت آمادگی دارد تا تمامی آزمایش های بالینی، ژنتیک و پاتولوژی را با به روز ترین دستگاه ها و تجهیزات و به کمک کارشناسان مجرب و آموزش دیده انجام دهد.
جهت هماهنگی اعزام نمونه گیر به محل با شماره تماس های ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۵ و ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.
گردآورنده: بخش علمی آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن- خانم سعیده گوهری
تایید صحت علمی : جناب آقای دکتر شاهین مرتضی بیگی