نویسنده : دکتر شهاب سلامی
تشخیصی این بیماری ها
سندروم دویک یا همان NMO یک اختلال خودایمنی سیستم عصب مرکزی است که شباهت زیادی به MS دارد و در بیشتر موارد به اشتباه MS تشخیص داده می شود . این بیماری بیشتر عصب چشم و نخاع را درگیر می کند و سن ابتلا به آن دیرتر از MS آغاز می شود.
مولتیپل اسکلروزیس یا MS بیماری است که بسیاری از مردم در سرتاسر جهان آن را به خوبی می شناسند ، این در حالی است که بسیاری از مردم نمی دانند که NMO بیماری دیگری است که بسیار شبیه MS هست و اغلب اوقات به طور اشتباه در فرد MS تشخیص داده می شود .
MS و NMO بیماری هایی هستند که علائم بالینی مشابهی با هم دارند و در عین حال از نظر علت پیدایش و درمان متفاوت از هم هستند و این مهم است که تفاوت های بین این دو بیماری را بدانیم تا درمان های موثر برای آن ها انجام شود . در MS از درمان های تعدیل کننده سیستم ایمنی و در NMO از درمان های سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند .
اختلاف NMO و MS در نوع سلول هایی است که به عصب و به ویژه پوشش میلین حمله می کنند . در MS لنفوسیت های T به میلین حمله میکنند ولی در NMO لنفوسیت های B به میلین حمله میکنند .
برای درک بیشتر تفاوت مکانیزم این دو بیماری خود ایمنی ، نگاه کوتاهی به سیستم دفاعی بدن و گلبول های سفید می اندازیم .
گلبول های سفید مهمترین بخش دفاع غیر اختصاصی بدن هستند . گروه فاگوسیت ها ازگلبول های سفید ، با بیگانه خواری میکروب ها را بلعیده ، تجزیه و متلاشی می کنند . ابتدا میکروب ها توسط پای کاذب (بخش انعطاف پذیر و تغییر شکل دهنده گلبول سفید ) احاطه می شوند و سپس به صورت وزیکول وارد گلبول می گردند در آنجا نیز ، آنزیم های لیزوزیمی ، آن ها را تجزیه می کنند .
دفاع اختصاصی
در صورتی که عوامل بیماری زا از سد دفاع غیر اختصاصی عبور کنند ، با دفاع اختصاصی رو به رو خواهند شد که نوعی ایمنی اکتسابی است . در این مکانیزم ، نوعی از گلبول های سفید به نام لنفوسیت ها نقش دارند که از سلول های بنیادین مغز استخوان (مغز قرمز استخوان) حاصل می شوند . لنفوسیت ها به صورت اختصاصی عمل می کنند ، یعنی یک نوع خاصی از عوامل بیگانه را شناسایی و از بین می برند . لنفوسیت ها پس از به وجود آمدن نابالغ هستند و برای کسب ویژگی های لازم برای شناسایی و مبارزه با میکروب ها ، باید تکامل یابند . بر اساس محل کسب تکامل ، لنفوسیت ها را به دو دسته لنفوسیت های B و لنفوسیت های T تقسیم می کنند . لنفوسیت های B در مغز استخوان و لنفوسیت های T در تیموس تخصص یافته اند .
لنفوسیت های بالغ توانایی شناسایی ملکول ها و سلول های خودی را از بیگانه ، و نیز مقابله با عوامل بیگانه را به دست می آورند و وارد جریان خون می شوند . لنفوسیت ها بر سطح خود دارای گیرنده هایی هستند که از لحاظ شکل هندسی مکمل نوع خاصی از آنتی ژن (که بر سطح عوامل بیگانه قرار دارد) است . به این ترتیب ، هر لنفوسیت ، با داشتن نوع خاصی گیرنده ، آنتی ژن خاصی را شناسایی کرده و از بین می برد . به همین علت می گوییم که لنفوسیت ها به طور اختصاصی عمل می کنند . برخی از لنفوسیت ها بین لنف و خون در گردشند ، و برخی دیگر در گره های لنفی ، طحال ، لوزه ها و آپاندیس جمع می شوند .
ایمنی هومورال
ایمنی هومورال بخشی از دفاع اختصاصی است که به مبارزه با باکتری ها و ویروس های موجود در مایعات بدن می پردازد و در آن لنفوسیت های B نقش دارند . لنفوسیت های B هنگامی که برای نخستین بار به آنتی ژنی متصل می شوند ، رشد می یابند ، تقسیم می شوند و طی تغییراتی به پلاسموسیت و سلول های B خاطره تبدیل می شوند . پلاسموسیت ها پروتئین هایی به نام پادتن ترشح می کنند که در خون محلول هستند . هر نوع پادتن به نوع خاصی آنتی ژن متصل می شوند و آن را از بین می برد . نحوه عمل پادتن ها گوناگون است . در بسیاری از موارد پادتن با اتصال به آنتی ژن های سطح عامل بیگانه ، از اتصال آن به سایر سلول های بدن جلوگیری می کند ، و موجب می شود میکروب به آسانی توسط ماکروفاژ بلعیده شود . سلول های B خاطره نیز در بدن در حالت آماده باش می مانند و در صورت برخورد دوباره با همان آنتی ژن ، تعداد بیشتری پلاسموسیت و مقدار کمی سلول خاطره تولید می کنند . در نتیجه ، پادتن با مقدار و سرعت بیشتر تولید می گردد و مبارزه با شدت بیشتری انجام می گیرد .
ایمنی سلولی
مکانیسم ایمنی سلولی به مبارزه با سلول های آلوده به ویروس و باکتری ، و سلول های سرطانی می پردازد . در این روش ، لنفوسیت های T نقش دارند . این سلول ها نیز ، پس از اتصال با آنتی ژنی خاص تکثیر پیدا کرده و انواعی از سلول های T را به وجود می آورند :
• سلول های T کشنده (یا سیتوتوکسیک) : این سلول ها توانایی شناسایی و حمله مستقیم را به سلول آلوده یا سرطانی دارند . آن ها با ترشح پروتئینی به نام پرفورین ، منافذی را در این سلول ها ایجاد می کنند به مرگ آن ها می انجامند .
• سلول های T کمک کننده : فراوانترین نوع لنفوسیت های T می باشد که به اعمال دستگاه ایمنی کمک می کند . این سلول ها ، هدف ویروس HIV هستند .
• سلول های T تضعیف کننده : این سلول ها اعمال سلول های T کشنده و کمک کننده را کنترل می کنند و به پاسخ ایمنی خاتمه می دهند و از پاسخ های بیش از حد شدید جلوگیری می کنند .
• سلول های T خاطره : این سلول ها در حالت آماده باش در بدن می مانند و طریقه ی مبارزه با ویروس را به نسل های بعدی انتقال می دهند .
در بیماری NMO لنفوسیت های B به وسیله ی آنتی بادی هایی که تولید می کنند به میلین حمله می کنند ولی در بیماری MS لنفوسیت های T خود به میلین حمله می کنند در NMO هدف اصلی فقط پوشش میلین نیست . در NMO این آنتی بادی ها به پروتئین های کانالی آب – «اکواپورین» (AQPs) (Aquaporins) که در غشای سلولی هستند حمله می کنند . اما به هر حال در هر دوی این بیماری بدون دلیل خاصی سیستم اعصاب مرکزی توسط لنفوسیت ها مورد حمله قرار می گیرد .
بیماری نورومیلیت اپتیکا باعث از دست رفتن میلین و اختلال در انتقال پیام های عصبی می شود در این بیماری به علت ناشناخته ای سلول های سیستم ایمنی و آنتی بادی ها به سلول های میلین در اعصاب چشمی طناب نخاع حمله می کنند . بیماری نورومیلیت اپتیکا نیز دارای دوره های حمله و بهبودی تا چند سال می باشد . نوع بهبود یابنده – عود کننده معمولا در خانم ها به نسبت ۴ برابر آقایان دیده می شود . یک شکل دیگر نورومیلیت اپتیکا وجود دارد که شامل تنها یک حمله شدید چند ماهه می باشد و در خانم ها و آقایان به یک نسبت دیده می شود . شروع نورومیلیت اپتیکا در دو دوره محدود سنی کودکی و دهه چهارم زندگی می باشد .
نشانه ها و علائم NMO می تواند شامل کوری هر دو چشم ، ضعیف و یا فلج دست و پا ها ، انقباض های عضلانی دردناک همراه با از دست دادن عملکرد روده و مثانه می باشد .
NMO را می توان با استفاده از آزمایشاتی مانند آزمایش مایع نخاع و تصویر برداری تشخیص داد.
سندروم دویک یا همان NMO تنها بر روی نخاع و عصب های بینایی تاثیر می گذارد ولی بیماری MS اینگونه نیست . به همین خاطر وقتی که یک بیمار مبتلا به دویک از مغز MRI می دهد ، معمولا مغز بدون پلاک هست در حالی که در مغز مبتلایان به بیماری MS ، پلاک مشاهده می شود .
همین موضوع ، در رابطه با MRI از نخاع بر عکس هست ، بدین صورت که در MRI از نخاع ، پلاک های بیشتری در نخاع بیماران دویک مشاهده خواهد شد . حملات در سندروم دویک شدیدتر و با تکرار بیشتری در مقایسه با حملات در بیماری MS می باشد .
یکی دیگر از تفاوت های بیماری NMO با MS وجود آنتی بادی به نام NMO –IgG در این بیماران و نبود این آنتی بادی در بیماران MS می باشد که در این موضوع جهت تشخیص افتراقی آزمایشگاهی این دو اختلال می توان استفاده کرد .
این آنتی بادی اختصاصی از کلاس IgG علیه پروتئین کانال انتقال آب سلولی به نام ۴-Aquaporin شناخته شده است که در حدود ۷۰% از مبتلایان به NMO یافت می شود . حساسیت (NMO-IgG) Anti-AQ4 برای NMO بین ۸۰-۳۰% گزارش شده است ، در حالی که اختصاصیت آن ۱۰۰-۹۰% بیان شده است . اختصاصیت بالای این آنتی بادی برای NMO ، اهمیت تشخیصی آن را برای افتراق از MS مشخص می نماید .
جهت انجام آزمایش NMO نیاز به ناشتایی نیست و آزمایش آن به صورت هفتگی در گروه آزمایشگاه جردن انجام می شود .
حملاتی که سراغ این بیمارا میاد مثل ام اس قابل بازگشته
سلام اگه گردن و نخاعپر از پلاک باشه nmo یا چه بیماریی؟ آیا کنترل میشه ؟
وجود پلاک در نخاع که شایع ترین آن بحث بیماری ام اس مطرح می شود ولی چند سالی هست که بیماری NMO رو از ام اس به عنوان یک زیر شاخه جدا کردند یعنی پلاک ها عینا شبیه هم دیگه هستند ولی چون در اصل علائم بیماری متفاوت است و روش تشخیص آن ـآزمایش خون است که در اصل آنتی بادی ضد NMO رو در خون جستجو می کنند اگر مثبت بود می گویند فرد مبتلا به NMO است در غیر این صورت ام اس شناخته می شود.در اصل تشخیص اولیه این بیماری همان وجود پلاک ها در نخاع است.
آیا nmo هم با سلولهای بنیادی قابل بهبوده؟
این بیماری مشابه MS است شما باید با آقای دکتر هوشمند مشاوره کنید لطفا با آزمایشگاه آقای صالحان برای وقت مشاوره تماس بگیرید
باسلام.nmoاز Ms خطرناکتره؟؟
هر بیماری شرایط خاص و مشکلات خاص خودشو داره
باسلام دربیماری nmoرعشه دست واستفراغ خطرناک هست یانه؟