عفونت ادراری یا UTI در کودکان بسیار شایع است و در هر سنی ممکن است رخ دهد. عفونت های ادراری (UTI) معمولاً توسط باکتری هایی ایجاد می شوند که دستگاه ادراری را آلوده می کنند. عفونت اغلب در مثانه (سیستیت) یا کلیه ها (پیلونفریت) ایجاد می شود.
UTI در پسران بیشتر از دختران زیر ۱۲ ماه رخ می دهد و خطر ابتلا به عفونت ادراری در پسران ختنه نشده بیشتر است.
گاهی اوقات تشخیص UTI در کودکان خردسال دشوار است، زیرا آن ها نمی توانند احساس خود را بیان کنند. برای جلوگیری از بدتر شدن عفونت، تشخیص و درمان سریع عفونت ادراری مهم است. اگر UTI درمان نشود، می تواند منجر به عوارضی مانند آسیب کلیه یا عفونتی شود که به خون سرایت می کند.
علت UTI در کودکان چیست؟
UTI معمولاً در اثر ورود باکتری به دستگاه ادراری ایجاد می شود. باکتری ها اغلب از روده یا مدفوع می آیند. در صورت افزایش تعداد این باکتری ها منجر به عفونت ادراری می شوند. گاهی اوقات ممکن است علت عفونت ادراری یک ویروس باشد.
در برخی موارد عفونت ادراری ناشی از وضعیتی به نام رفلاکس ادرار است. زمانی که دریچه ای در مثانه دچار مشکل است و ادرار از مثانه به سمت کلیه ها جریان می یابد. در این شرایط، ادرار در بدن کودک باقی می ماند و خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.
عوامل متعددی خطر عفونت ادراری کودکان را افزایش می دهند، از جمله:
✅ آناتومی:
دختران مجرای ادراری کوتاه تری نسبت به پسران دارند که باعث می شود باکتری ها راحت تر وارد مثانه شوند.
✅ بهداشت:
عدم رعایت بهداشت، عدم پاک کردن مناسب پس از ادرار کردن، می تواند خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهد.
✅ نگه داشتن ادرار:
نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی می تواند باعث رشد باکتری در مثانه شود.
✅ استفاده از وسایل خاص:
کودکانی که از کاتتر یا سایر ابزارهای وارد شده به مثانه استفاده می کنند، بیشتر در معرض خطر عفونت ادراری هستند.
✅ سیستم ایمنی:
کودکانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نسبت به UTI حساس ترند.
علائم عفونت ادراری در کودکان چیست؟
علائم UTI در کودک عبارتند از:
- درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
- درد در قسمت تحتانی معده یا پهلوی کمر
- احساس نیاز به دفع مکرر ادرار یا درخواست برای استفاده مکرر از توالت
- دفع مقداری ادرار قبل از رفتن به توالت یا در شب (بی اختیاری)
- ادرار بدبو یا بد رنگ
- از دست دادن اشتها
- احساس ناخوشی یا تب
برخی از کودکان مبتلا به UTI ممکن است هیچ یک از این علائم را نشان ندهند. کودکان خردسال و نوزادان ممکن است دچار تب شوند و بیقرار و تحریک پذیر باشند.
تشخیص و درمان عفونت ادراری در کودکان
عفونت ادراری در کودکان، اگر درمان نشود، می تواند منجر به عوارض شدید مانند آسیب کلیه شود، بنابراین تشخیص زودهنگام برای به حداقل رساندن خطر ضروری است.
📌 مراحل آزمایش و تشخیص
تشخیص UTI در کودکان با معاینه فیزیکی و بررسی تاریخچه پزشکی کودک شروع می شود. پزشک ممکن است برای تشخیص نوع باکتری و سایر علائم عفونت، آزمایش ادرار (کامل و کشت ادرار) تجویز کند. در برخی موارد، آزمایشات بیشتری مانند سی تی اسکن یا سونوگرافی ممکن است برای تجزیه و تحلیل و تعیین میزان عفونت مورد نیاز باشد.
📌 گزینه های درمانی UTI در کودکان
درمان عفونت UTI در کودکان معمولاً شامل آنتی بیوتیک است. نوع آنتی بیوتیک و مدت زمان درمان به نوع باکتری عامل عفونت و سلامت کلی کودک بستگی دارد. حتی اگر علائم قبل از اتمام دارو بهبود یابد، تکمیل دوره طبق تجویز ضروری است. اگر کودک عفونت ادراری مکرر را تجربه کند، پزشک ممکن است آزمایشهای بیشتر و گزینههای درمانی مانند آنتیبیوتیکهای پیشگیرانه را برای جلوگیری از عفونتهای ادراری در آینده تجویز کند.
علاوه بر آنتیبیوتیکها، درمان عفونت ادراری شامل توجه والدین می باشد که میتوانند با ترغیب کودکان به نوشیدن مایعات فراوان، اجتناب از نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی و شستن منظم دستها به بهبود عفونتهای ادراری در آینده کمک کنند.
بیشتر بخوانید: مکمل برای کودکان معجزه می کند
انجام آزمایش Urine Analysis و Urine Culture در منزل
در حال حاضر، بسیاری از خدمات آزمایشگاهی در منزل و محل کار قابل انجام می باشد. آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن یکی از اولین ازمایشگاه هایی می باشد که ارائه خدمات آزمایشگاهی در منزل را فراهم کرد.
در حال حاضر شما می توانید تمامی آزمایش ها حتی آزمایش ادرار را در منزل و یا محل کار انجام دهید .
جهت هماهنگی اعزام نمونه گیر به محل، با شماره های ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۵ و ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.