بدن ما هورمون ها و آنزیم هایی ترشح می کند که از عملکرد های مختلف فیزیولوژیکی پشتیبانی می کنند. آمیلاز یکی از آنزیم های اصلی است که به هضم کمک می کند. در حالی که مقادیر کمی از آمیلاز در خون و ادرار، بی خطر در نظر گرفته می شود، تفاوت شدید در سطوح می تواند نشان دهنده بسیاری از عوارض زمینه ای باشد. آزمایش Amylase در موارد مورد نیاز توسط پزشک تجویز می شود.
عملکرد اصلی آنزیم آمیلاز، هیدرولیز یا تجزیه نشاسته از غذای خورده شده به قند های ساده برای تولید انرژی است. آمیلاز عمدتاً در لوزالمعده و مقادیر کمتری در غدد بزاقی ساخته می شود.
تست آمیلاز سرم، میزان آمیلاز را در جریان خون بیمار اندازه گیری می کند. سطوح بالای آمیلاز نشان دهنده علائم پانکراتیت یا عوارض مرتبط با آن در پانکراس است.
این مقاله به بررسی آزمایش آمیلاز، روش و اهمیت آن می پردازد.
چه زمانی انجام آزمایش آمیلاز نیاز است؟
در صورت داشتن علائم در لوزالمعده، پزشک آزمایش خون و یا ادرار آمیلاز را تجویز می کند. این علائم ممکن است آهسته یا ناگهانی شروع شود و شامل موارد زیر باشد:
- احساس درد در بالای شکم که ممکن است به پشت سرایت کند یا بعد از غذا خوردن بدتر شود
- از دست دادن اشتها
- تهوع و استفراغ
- تب
- ضربان قلب سریع
- زردی
- مدفوع چرب و بد بو
پزشک همچنین ممکن است آزمایش آمیلاز را برای نظارت بر شرایط موجود که بر پانکراس تأثیر می گذارد، تجویز کند. از جمله:
- پانکراتیت مزمن
- سرطان پانکراس
- اختلالات اشتها
- فیبروز سیستیک
- اختلال مصرف الکل
- بهبودی پس از برداشتن سنگ کیسه صفرا
نتایج آزمایش میتواند به پزشکان در تشخیص اختلال لوزالمعده یا غدد بزاقی کمک کند. این آزمایش ها همچنین برای تعیین مقدار آمیلاز سرم، در بیمارانی که تحت درمان برای پانکراس یا سایر بیماری ها هستند، استفاده می شود.
آماده شدن برای آزمایش آمیلاز
قبل از آزمایش خون یا ادرار برای آمیلاز، باید به مدت ۲۴ ساعت از مصرف الکل خودداری شود. همچنین ممکن است پزشک، ناشتا بودن را برای انجام آزمایش خون توصیه کند. (دو ساعت قبل از آزمایش از خوردن غذا و مایعات خودداری شود).
در صورت مصرف هر نوع دارو، چه با نسخه و چه بدون نسخه، حتما باید به پزشک اطلاع داده شود. ممکن است پزشک توصیه کند مصرف داروهایی که می توانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند مانند آسپرین، قرص های ضد بارداری، کدئین، مورفین و … متوقف شود.
تفسیر نتایج آزمایش آمیلاز
- میزان بالای آمیلاز در خون یا ادرار ممکن است به علت موارد زیر باشد:
- پانکراتیت حاد
- انسداد مجرای در پانکراس
- سرطان پانکراس یا تومور خوش خیم
- میزان پایین آمیلاز در خون یا ادرار معمولا رایج نیست، اما ممکن است نشانه ای از بیماری های زیر باشد:
- پانکراتیت مزمن که باعث آسیب مداوم به سلول های تولید کننده آمیلاز می شود.
- بیماری کلیوی
- فیبروز سیستیک
- بیماری کبد
- پره اکلامپسی (نوعی فشار خون بالا و مسمومیت در بارداری)
سایر تست های مرتبط با آزمایش آمیلاز
آزمایش لیپاز: به طور کلی، پزشکان آزمایش لیپاز و آزمایش آمیلاز را با هم توصیه می کنند. لیپاز نیز آنزیمی است که از پانکراس ترشح می شود. به هضم چربی ها در بدن شما کمک می کند. سطح آن نیز در صورت اختلال در لوزالمعده تحت تأثیر قرار می گیرد.
آزمایش ایزوآنزیم آمیلاز: به غیر از پانکراس و غدد بزاقی، آمیلاز توسط روده کوچک، تخمدان ها، جفت، کبد و لوله های فالوپ نیز تولید می شود. ایزوآنزیم ها ممکن است به تعیین منبع سطوح بالاتر آمیلاز کمک کنند.
نتیجه گیری
آزمایش آمیلاز سرم به طور گسترده ای برای نظارت بر شرایط موجود پانکراس، تشخیص پانکراتیت حاد و سایر اختلالات پانکراس استفاده می شود. برای این منظور انجام هر بار آزمایش از همان آزمایشگاه برای مقایسه بهتر توصیه می شود.
انجام آزمایش Amylase در تهران
آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن یکی از بهترین و مجهز ترین مراکز انجام دهنده آزمایش Amylase در تهران می باشد که با بهره گیری از بهترین و پیشرفته ترین تجهیزات روز، آماده ارائه خدمت به شما عزیزان می باشد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر با شماره تماس ۸۸۷۹۸۹۷۹ تماس حاصل فرمایید.
گردآورنده: بخش علمی آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن- خانم سعیده گوهری
تایید صحت علمی : جناب آقای دکتر شاهین مرتضی بیگی