آزمایش کلرید (Cl) یکی از انواع تست های خون است که میزان مایعات موجود در بدن را اندازه گیری می کند. کلرید نوعی الکترولیت است که میزان مایعات موجود در بدن و تعادل اسیدها و بازها (تعادل pH) را کنترل می کند. کلرید در تمام مایعات بدن یافت می شود و در خون و مایعات خارج از سلول های بدن بسیار متمرکز است. این ماده توسط بدن از غذا و نمک خوراکی که ترکیبی از یون های سدیم و کلرید است استخراج می شود. دستگاه گوارش مقدار مورد نیاز کلرید را جذب می کند و کلرید اضافی در بدن از طریق ادرار دفع می شود. این آزمایش سطح کلرید خون و یا ادرار را بررسی می کند. علاوه بر این، کلرید معمولاً با سایر الکترولیت ها برای شناسایی یا تشخیص شرایط خطرناک سلامتی در بدن ارزیابی می شود.
چرا انجام آزمایش کلرید برای افراد مهم است؟
معمولاً آزمایش کلرید بخشی از غربالگری معمول خون برای بررسی سلامت عمومی در نظر گرفته می شود. این آزمایش همچنین برای تشخیص شرایط مربوط به عدم تعادل اسیدها یا مایعات در بدن انجام می شود. با این حال، پزشک آزمایش Cl را برای ارزیابی پانل الکترولیت تجویز می کند. پانل الکترولیت، کلرید و سایر الکترولیت ها مانند پتاسیم، سدیم و بی کربنات را بررسی می کند. در نتیجه، انجام آزمایش کلرید برای جلوگیری از عواقب مشکلات طولانی مدت سلامت بسیار مهم است.
آزمایش کلرید همچنین میتواند به یافتن علت علائم زیر در افراد کمک کند:
- اسهال
- خستگی
- استفراغ
- ضعف
- کم آبی بدن
- مشکل در تنفس
- تشنگی بیش از حد
بیماری هایی که توسط آزمایش کلرید قابل شناسایی است:
- فشار خون بالا
- نارسایی قلبی
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
بیشتر بخوانید: آزمایش تشخیص سطح زینک در بدن
شرایط انجام آزمایش کلرید (Cl)
آزمایش کلرید به طور مستقل تجویز یا توصیه نمی شود و معمولا به عنوان بخشی از یک پانل متابولیک پایه یا یک پانل متابولیک جامع درخواست می شود. بنابراین ممکن است قبل از انجام آزمایش نیاز به چندین ساعت ناشتا باشد. آزمایش Cl به صورت آزمایش خون یا ادرار انجام می شود.
نتایج آزمایش کلرید (Cl)
غلظت کلرید بالا یا پایین می تواند ناشی از شرایط مختلف باشد.
📌 افزایش سطح کلرید خون (که هیپرکلرمی نامیده می شود) معمولاً نشان دهنده کم آبی بدن است. با این حال، سطح کلرید نیز به دلیل شرایطی که باعث افزایش سدیم خون می شود، به عنوان مثال، سندرم کوشینگ یا بیماری کلیوی افزایش می یابد. کلرید خون بالا همچنین به دلیل کاهش شرایط قلیایی بدن است که باعث اسیدوز متابولیک می شود و در صورت هایپرونتیلاسیون منجر به آلکالوز تنفسی می شود.
📌 کاهش سطح کلرید خون، که به عنوان هیپوکلرمی نیز شناخته می شود، می تواند به دلیل هر شرایطی که منجر به کاهش سطح سدیم خون شود، رخ دهد. این می تواند همراه با نارسایی احتقانی قلب، کتواسیدوز دیابتی، کمبود آلدوسترون، استفراغ طولانی مدت یا ساکشن معده، بیماری آدیسون، آمفیزم یا سایر بیماری های مزمن ریوی که باعث اسیدوز تنفسی می شود و با از دست دادن اسید از بدن (همچنین به عنوان آلکالوز متابولیک شناخته می شود) رخ دهد.
📌 افزایش غلظت کلرید در ادرار نشان دهنده کم آبی بدن، گرسنگی، بیماری آدیسون یا مصرف زیاد نمک است.
📌 کاهش غلظت کلرید ادرار اغلب در بیماران مبتلا به سندرم کوشینگ، آلدوسترونیسم اولیه، نارسایی احتقانی قلب، سندرم سوء جذب و اسهال مشاهده می شود.
📌 آزمایشات مرتبط: آزمایش سدیم، آزمایش پتاسیم، بی کربنات (CO2 کل)، الکترولیت ها و شکاف آنیون، پانل متابولیک جامع، پانل متابولیک پایه (آزمایش BMP)، آزمایش گازهای خون
انجام آزمایش Cl توسط آزمایشگاه جردن
آزمایش Cl در آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن قابل انجام است و نتیجه آن ظرف مدت ۱ روز کاری گزارش می گردد.
شما می توانید به طرق زیر نتیجه آزمایش خود را دریافت نمایید:
✔ دریافت جواب از طریق سایت
✔ دریافت جواب از طریق پیامک
✔ دریافت جواب از طریق پیک رایگان
✔ دریافت حضوری جواب
✔ دریافت حضوری از طریق ایمیل
راه های ارتباطی
شماره تماس:
۸۸۷۹۸۹۷۹
آدرس:
جردن، نرسیده به میرداماد، داخل بن بست عمدی، پلاک ۹