آزمایش کشت دستگاه تناسلی یک روش پزشکی است که به منظور بررسی و ارزیابی عملکرد و سلامت دستگاه تناسلی به کار میرود. هدف اصلی این آزمایش، تشخیص و تحلیل مشکلات مرتبط با تولید و عملکرد اعضای تولید مانند تخمدانها، رحم، لولههای فالوپی و اعضای تناسلی خارجی است.
در این مطلب تمامی نکات مربوط به این آزمایش در اختیار شما قرار داده شده است. با ما همراه باشید تا از کامل ترین اطلاعات بهره مند شوید.
آزمایش کشت دستگاه تناسلی چیست؟
آزمایش کشت تناسلی آزمایشی است که برای شناسایی هرگونه عفونت در دستگاه تناسلی مرد یا زن استفاده می شود. در مردان به عنوان آزمایش کشت آلت تناسلی یا مجرای ادرار و در خانم ها به صورت آزمایش کشت اندوسرویکال انجام می شود. اندوسرویکس قسمتی است که رحم زن به بیرون باز می شود. آزمایش کشت تناسلی، وجود باکتری، قارچ یا هر موجود زنده دیگری را نشان می دهد. همچنین ممکن است به تشخیص نوع ارگانیسم موجود کمک کند.
آزمایش کشت تناسلی برای چه مواردی استفاده می شود؟
این تست می تواند در شرایط مختلف مفید باشد.
- معمولاً برای تشخیص عفونت های دستگاه تناسلی استفاده می شود.
- همچنین اگر شریک زندگی افراد، به این بیماری مبتلا شده باشد، می تواند STD (بیماری مقاربتی) را تشخیص دهد.
- کشت تناسلی می تواند ارگانیسم ها یا میکروب هایی را که باعث عفونت می شوند شناسایی کند.
- همچنین می تواند پتانسیل ارگانیسم را برای تقسیم و ایجاد یا گسترش عفونت مشخص کند.
بیشتر زنان معمولاً ترشحات واژن را تجربه می کنند که معمولاً بی رنگ یا سفید و بدون هیچ بو به نظر می رسد. این آزمایش همچنین می تواند نشان دهد که چه چیزی باعث تغییرات غیرعادی در ترشحات واژن می شود.
بیشتر بخوانید: آزمایش آنالیز اسپرم
چه زمانی آزمایش کشت تناسلی نیاز است؟
معمولاً در صورت مشاهده علائم مربوط به دستگاه تناسلی که غیرعادی است، آزمایش کشت تناسلی تجویز می شود. این علائم می تواند:
- افزایش ترشحات واژن
- رنگ غیر معمول ترشحات
- بوی نامطبوع ترشحات
- درد لگن
- درد در اندام تناسلی
- UTI (عفونت دستگاه ادراری)
توصیه می شود در صورت مشاهده هر یک از این علائم، قبل از گسترش عفونت به اندام های تناسلی داخلی، حتماً آزمایش انجام شود. در نهایت، عفونت در لگن داخلی می تواند منجر به عوارض جدی مانند مقاربت جنسی دردناک یا ناباروری شود.
بیشتر بخوانید: تست تشخیص سرطان تخمدان
چه نوع نمونه ای برای آزمایش کشت تناسلی مورد نیاز است؟
روش آزمایش کشت تناسلی شامل جمع آوری سلول ها و مخاط از داخل دهانه رحم زنان است. در طول معاینه واژینال، پزشک با استفاده از یک سواب پنبه ای نمونه از واژن و دهانه رحم جمع آوری می کند. این نمونه سپس به آزمایشگاه فرستاده می شود و کشت داده می شود تا ارگانیسم در ظرف مخصوص رشد کند. هنگامی که رشد میکروارگانیسم ها انجام شد، تکنسین های آزمایشگاه آنها را شناسایی و اعلام می کنند.
آیا برای انجام آزمایش کشت تناسلی آمادگی خاصی نیاز است؟
پزشک به احتمال زیاد از فرد می خواهد که قبل از انجام آزمایش، تمام اقدامات احتیاطی ذکر شده در زیر را رعایت کند:
- چند روز قبل از انجام آزمایش، از داشتن رابطه جنسی خودداری شود.
- همچنین از چند روز قبل از انجام آزمایش، استفاده از داروهای واژینال یا آلت تناسلی متوقف شود.
- در طول آزمایش باید مثانه خالی باشد.
آیا انجام آزمایش کشت تناسلی خطراتی دارد؟
اگر آزمایش توسط یک پزشک باتجربه انجام شود، هیچ خطر عمده ای وجود ندارد، اما از آنجایی که از اسپکولوم برای باز نگه داشتن واژن استفاده می شود، ممکن است کمی فشار و ناراحتی احساس شود. این کاملا طبیعی است که فرد بعد از آزمایش لکه بینی یا خونریزی خفیف داشته باشد.
نتیجه آزمایش کشت دستگاه تناسلی چه چیزی را نشان می دهد؟
ناحیه واژن معمولا دارای ارگانیسم هایی است که هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند. اما وجود برخی ارگانیسم های دیگر ممکن است باعث عفونت شود. عمدتاً این ارگانیسم ها از طریق جنسی منتقل می شوند و ممکن است شامل این موارد باشد:
- کلامیدیا تراکوماتیس
- ویروس هرپس سیمپلکس
- ترپونما پالیدوم
- نایسریا گنوره
- تریکوموناس واژینالیس
اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد، این پاتوژن ها می توانند باعث بیماری هایی مانند:
✅ نایسریا گنوره
در زنان نیز با ترشحات غیرطبیعی واژن شروع میشود و در صورت عدم درمان، میتواند در مردان دیده شود، باعث اورتریت حاد از جمله ادرار دردناک (دیزوریا) همراه با ترشحات اگزوداتیو(چرکی) میشود.
✅ عفونت تناسلی کلامیدیا
این شایع ترین عفونت مقاربتی (STI) است که در نتیجه مقاربت جنسی محافظت نشده ایجاد می شود.
پس از تشخیص، می توان آن را با استفاده از آنتی بیوتیک درمان کرد، اما اگر برای مدت طولانی درمان نشود، منجر به عوارض جدی مانند ناباروری می شود.
✅ ویروس هرپس سیمپلکس
این عفونت می تواند توسط (ویروس هرپس سیمپلکس) HSV-1 و HSV-2 ایجاد شود. بیشتر از طریق مایعات جنسی منتقل می شود. علائم آن در مراحل اولیه ظاهر می شود و شامل لنفادنوپاتی موضعی، تشکیل زخم و تشکیل تاول است. این بیماری قابل درمان نیست، اما داروهای ضد ویروسی می توانند علائم آن را تسکین دهند.
✅ سیفلیس
سیفلیس بیماری ناشی از ترپونما پالیدوم است. با زخم هایی در ناحیه تناسلی، اطراف دهان یا راست روده شروع می شود و معمولاً بدون درد هستند. مرحله بعدی سیفلیس شامل بثورات پوستی است. اگر یک فرد سالم با زخم سیفلیس تماس پیدا کند، او نیز به این باکتری مبتلا می شود.
سیفلیس را می توان با استفاده از پنی سیلین درمان کرد، اما در صورت عدم درمان می تواند باعث ناهنجاری های روانی از جمله فلج و حتی مرگ شود.
✅ تریکومونیازیس
یک انگل تک سلولی به نام Trichomonas-Vaginalis باعث ایجاد آن می شود. افراد مبتلا به این عفونت معمولاً بدون علامت هستند. اما علائم ممکن است بعداً ظاهر شوند، از جمله ترشحات رنگی غیر معمول واژن با بو، خونریزی پس از آمیزش جنسی، تمایل به دفع بیشتر ادرار کردن و غیره.
تست های مرتبط:
- آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
- تست واژینوز باکتریایی (BV)
انجام آزمایش در منزل توسط آزمایشگاه جردن
آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن با بیش از ۲۳ سال سابقه فعالیت آمادگی دارد تا تمامی آزمایش های بالینی، ژنتیک و پاتولوژی را در محل آزمایشگاه و یا در منزل شما انجام دهد.