آزمایش تستوسترون چگونه انجام می شود؟ چرا انجام تست تستوسترون نیاز است؟ تستوسترون یک هورمون جنسی است که نقش اساسی در رشد و تکامل ویژگی های مردانه دارد. این هورمون، تغییراتی که در دوران بلوغ پسران رخ میدهد، شامل رشد مو، ماهیچه ها، آلت تناسلی و بیضه ها را تنظیم میکند. همچنین، تغییر صدا، میل جنسی و تولید اسپرم در مردان نیز تحت تأثیر این هورمون قرار میگیرند. با پیشروی سن و عبور از ۳۰ سالگی، سطح تولید تستوسترون در مردان کاهش مییابد. اگرچه تستوسترون اصلیترین هورمون جنسی مردانه است و در بیضه ها تولید میشود، اما در زنان نیز نقش مهمی را در برخی از اعضا و فرآیندهای بدن ایفا میکند. تستوسترون در زنان به مقدار کمتری نسبت به مردان، توسط تخمدانها و غدد فوق کلیوی تولید میشود.
چه کسانی نیاز به آزمایش تستوسترون دارند؟
برای بررسی این مورد لازم اسن علائم کاهش آن را بررسی کنید. تنها راه برای اطلاع از سطح تستوسترون، آزمایش خون است. همه افراد مبتلا به تستوسترون پایین، علائمی ندارند، اما در برخی موارد می تواند شامل علائم زیر باشد:
- کاهش میل جنسی
- مشکلات مربوط به عملکرد نعوظ
- ریزش موهای بدن
- رشد ریش کمتر
- کاهش توده عضلانی بدون چربی
- خستگی مزمن
- اضافه وزن
- علائم افسردگی
✅ چه کسانی به آزمایش اسپرم نیاز دارند؟
آزمایش تستوسترون چیست؟
هورمون تستوسترون در بدن به دو صورت تستوسترون متصل به پروتئین و تستوسترون آزاد (به هیچ چیز متصل نیست) وجود دارد.
سطح هورمون تستوسترون در خون را می توان با نمونه خون گرفته شده از ورید بررسی کرد. آزمایش خون تستوسترون توسط پزشک برای تشخیص بیماری های ناشی از تستوسترون بیش از حد یا خیلی کم در بدن استفاده می شود. نام های دیگر این آزمایش تستوسترون (کل) و تستوسترون سرم است.
متداولترین آزمایش، میزان تستوسترون کل یعنی (هم چسبیده به پروتئین و هم آزاد) را اندازهگیری میکند. به طور کلی، برای اندازه گیری سطح تستوسترون، انجام آزمایش تستوسترون کل کافی است. با این حال، اگر میزان یکی از پروتئین ها غیر طبیعی باشد، پزشک ممکن است انجام آزمایش تستوسترون سرم را برای اندازه گیری تنها تستوسترونی که آزادانه در گردش است تجویز کند.
چه تست های دیگری ممکن است همراه با این تست انجام شود؟
- آزمایش هورمون محرک فولیکول (FSH)
- آزمایش هورمون لوتئینه کننده (LH)
- آزمایش هورمون محرک تیروئید (TSH)
- آزمایش پرولاکتین
همچنین ممکن است در شرایط خاص انجام موارد زیر نیاز باشد:
- بیوپسی از بیضه ها
- آزمایش تصویر برداری، مانند ام آر آی هیپوفیز
- آزمایش مایع منی
- آزمایش غده هیپوفیز
نتایج آزمایش تستوسترون
آیا آمادگی خاصی لازم است؟ چه چیزی ممکن است بر نتایج آزمایش تستوسترون تأثیر بگذارد؟
هیچ آمادگی خاصی برای انجام آزمایش لازم نیست. نمونه معمولاً در صبح گرفته می شود. به گفته متخصصان، انجام آزمایش در اواخر روز ممکن است سطح تستوسترون شما را کمتر از آنچه که هست، نشان دهد.
معمولاً برای تأیید نتیجه ای که کمتر از حد انتظار است به نمونه دوم نیاز است.
با این حال، برخی از داروها از جمله داروهای ضد قارچ و داروهای هورمونی می توانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند. اینها شامل داروهای ضد قارچی مانند کتوکونازول و داروهای هورمونی است.
نتایج غیرعادی به چه معنا است؟
برخی از شرایط سلامتی، داروها یا آسیب دیدگی می تواند منجر به کاهش تستوسترون شود. سطح تستوسترون نیز به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد. تستوسترون پایین می تواند بر میل جنسی، خلق و خو و بدن مردان تاثیر بگذارد.
کاهش تستوسترون کل ممکن است به دلایل زیر باشد:
- بیماری مزمن
- غده هیپوفیز هورمون های خود را به مقدار طبیعی تولید نمی کند
- ایجاد مشکل در قسمتی از مغز که وظیفه کنترل هورمون ها را بر عهده دارند
- کم کاری تیروئید
- بلوغ تاخیری
- بیماری های بیضه (تروما، سرطان، عفونت، ایمنی)
- تومور خوش خیم سلول های هیپوفیز که بیش از حد هورمون پرولاکتین تولید می کند
- چربی بیش از حد بدن (چاقی)
میزان طبیعی تستوسترون در آزمایش چقدر است؟
میزان تستوسترون طبیعی بر اساس سن چقدر است؟ سطح تستوسترون خاص، بسته به عواملی مانند زمان روز، سطح استرس و وزن بدن به طور قابل توجهی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بنابراین، “تستوسترون طبیعی” برای همه متفاوت است. به طور کلی، قبل از شروع دوران بلوغ (زمانی که هورمون تستوسترون شروع به افزایش می کند)، سطح تستوسترون پایین می باشد و پس از آغاز بلوغ در حدود ۱۹ سالگی، تستوسترون به اوج خود میرسد و سپس به تدریج در طول زندگی کاهش مییابد.
سوالات متداول
گرد آورنده: سعیده گوهری