آزمایش آنتی هیستون برای تشخیص و نظارت بر علائم مربوط به لوپوس ناشی از یک داروی خاص (لوپوس ناشی از دارو) استفاده می شود. آنتی بادی های آنتی هیستون نیز اتوآنتی بادی نامیده می شوند که معمولاً توسط سیستم ایمنی بدن تولید می شوند. همچنین به عنوان: آنتی بادی های آنتی هیستون، آنتی هیستون IgG، AHA شناخته می شود.
در این مطلب تمامی نکات درباره این آزمایش معرفی شده است. با ما همراه باشید تا از بهترین اطلاعات بهره مند شوید.
آزمایش آنتی هیستون چیست؟
گاهی اوقات اتوآنتی بادی ها شروع به هدف قرار دادن هیستون های بدن می کنند. این هیستون ها، پروتئین های جدایی ناپذیر کروماتین هستند، ماده ژنتیکی اولیه که در هسته تقریباً تمام سلول های بدن قرار دارد. از آنجایی که این هیستون ها در داخل سلول ها یافت می شوند، این پدیده (هدف گیری هیستون ها) می تواند منجر به علائم مختلفی در سراسر بدن شود. این آزمایش به تشخیص وجود آنتی بادی های آنتی هیستونی در سرم خون کمک می کند.
در اینجا ذکر این نکته ضروری است که آنتی هیستون اتوآنتی بادی ها از جمله انواع ANA، یعنی آنتی بادی های ضد هسته ای هستند. این آنتی بادی های ضد هسته ای همچنین با طیف گسترده ای از بیماری های خود ایمنی مرتبط هستند. فقدان یا وجود برخی از ANA های خاص به تعیین اینکه ممکن است فرد در معرض کدام اختلال باشد کمک می کند.
بیشتر بخوانید: آزمایش آنتی بادی Anti-Musk
آزمایش آنتی هیستون آنتی بادی برای چه مواردی استفاده می شود؟
تست آنتی بادی آنتی هیستون معمولاً برای تشخیص، تجزیه و تحلیل و ارزیابی لوپوس ناشی از دارو استفاده می شود. این آزمایش برای افرادی که از داروهای خاص استفاده می کنند بسیار مهم است. بسیاری از داروها می توانند تولید آنتی هیستون آنتی بادی را در برخی افراد تحریک کنند و منجر به تشکیل نوعی لوپوس به نام لوپوس اریتماتوز ناشی از دارو شوند. طبق مطالعات مختلف، حدود ۹۵ درصد از افراد مبتلا به لوپوس ناشی از دارو، آنتی بادی آنتی هیستون بالایی در جریان خون خود دارند. این اتوآنتیبادیها را میتوان در ۵۰ درصد افراد مبتلا به لوپوس غیر دارویی و ۲۰ درصد در افرادی که انواع دیگر اختلالات بافت همبند دارند، یافت.
داروهایی که با لوپوس اریتماتوز ناشی از دارو همراه بوده اند عبارتند از:
- کینیدین
- هیدرالازین
- پروکائین آمید
- مینوسیکلین
- پنیسیلامین
برخی از نمونه های رایج دیگر از داروهای مرتبط با لوپوس ناشی از دارو عبارتند از:
- داروهای ضد تشنج
- انواع مختلف آنتی بیوتیک ها
- داروهای تیروئید
- متیل دوپا
- عوامل ضد تومور فاکتور نکروز، به عنوان مثال، عوامل ضد TNF
- داروهای فشار خون
- اینترفرون آلفا
آزمایش آنتی بادی آنتی هیستون به تشخیص لوپوس ناشی از دارو از سایر اشکال لوپوس مانند لوپوس اریتماتوز سیستمیک یا SLE کمک می کند. همچنین می تواند به تشخیص یک اختلال خود ایمنی، بسته به علل و علائم آن کمک کند. پزشک معمولاً این آزمایش را همراه با آزمایش ANA و تست anti-dsDNA برای تشخیص، تجویز می کند. اگر لوپوس ناشی از دارو در فرد تشخیص داده شود، پزشک مصرف داروی شناسایی شده را متوقف خواهد کرد.
چه زمانی انجام آزمایش آنتی بادی آنتی هیستون نیاز است؟
پزشک آزمایش آنتی هیستون آنتی بادی را برای افرادی که دارو مصرف می کنند، تجویز می کند. همچنین در صورتی که مصرف این داروها منجر به بروز برخی علائم و نشانه های مربوط به لوپوس ناشی از دارو شود، این آزمایش پیشنهاد می شود. پزشک، فرد را از نظر علائمی مانند:
- تب
- خستگی مفرط
- آرتریت
- درد عضلانی یا میالژی
- حساسیت شدید به نور
- کاهش وزن ناگهانی
بثورات قرمزی که مانند یک پروانه در نواحی گونه و بینی ظاهر می شود، به عنوان مثال Malar rash
برخی از علائم و نشانه ها شامل عوارض سیستم عصبی مرکزی و کلیه ها به دلیل لوپوس اریتماتوز سیستمیک است، اما فقط برای لوپوس ناشی از دارو نادر است. پزشک ممکن است آزمایش آنتی هیستون آنتی بادی را پس از قطع دارو تکرار کند تا کاهش سطح آنتی هیستون آنتی بادی را کنترل کند.
بیشتر بخوانید: آزمایش آنتی بادی بتا ۲ گلیکوپروتئین ۱
چه نوع نمونه ای برای آزمایش آنتی هیستون مورد نیاز است؟
در طول این آزمایش، متخصص مراقبت های بهداشتی از طریق یک سوزن کوچک از ورید بازوی افراد نمونه خون می گیرد. هنگامی که سوزن وارد می شود، مقدار کمی از خون در ویال یا لوله آزمایش جمع آوری می شود. روش آزمایش ساده است و تنها کمتر از ۵ دقیقه طول می کشد.
آمادگی قبل از آزمایش آنتی هیستون
از آنجایی که این یک آزمایش سرم خون استاندارد است، نیاز به آمادگی خاصی نمی باشد. بهتر است در مورد مصرف داروها و مکمل ها با پزشک مشورت شود. خوردن و آشامیدن قبل از انجام آزمایش آنتی هیستون مجاز است مگر اینکه پزشک توصیه دیگری کرده باشد.
نتایج آزمایش آنتی هیستون به چه معناست؟
نتایج آزمایش آنتی هیستون آنتی بادی به عوامل مختلفی بستگی دارد. در صورت مشاهده موارد زیر، نتیجه مثبت می تواند به این معنی باشد که احتمالا فرد با لوپوس ناشی از دارو مواجه است:
✔ سطوح آنتی بادی هیستون که با قطع یک داروی خاص شروع به کاهش می کند.
✔ نتایج آزمایش ANA مثبت است.
✔ اگر از یک دارو، به ویژه دارویی مرتبط با این بیماری، برای چندین هفته، ماه یا سال استفاده شود.
✔ مشاهده علائم مرتبط با لوپوس
✔ علائم و نشانه هایی که با قطع دارو خود به خود برطرف می شوند.
✔ آنتی dsDNA منفی یا کم همراه با سایر اتوآنتی بادی ها.
✔ قبل از مصرف دارو هیچ اختلال خود ایمنی مشخصی وجود ندارد.
با این حال، نتایج مثبت تست آنتی هیستون آنتی بادی نمی تواند تشخیص را به تنهایی ایجاد کند. ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک آنتی بادی آنتی هیستون نشان می دهند حتی اگر یک داروی خاص آن را القا نکند. پزشک، آزمایش های مرتبط دیگری را برای ارزیابی سلامتی در چنین شرایطی انجام خواهد داد.
نتیجه آزمایش آنتی هیستون آنتی بادی منفی نشان می دهد که علائم و نشانه ها به دلیل بیماری دیگری غیر از لوپوس ناشی از دارو است و ممکن است به دلیل حساسیت دارویی باشد.
آزمایشهای مرتبط: آزمایش خون Anti-Jo-1، آزمایش خون مستقیم آنتیبادیهای ضد هستهای (ANA)، آزمایش خون جامع آنتیبادیهای ضد هستهای (ANA)، آزمایش خون آنتیبادی ضد dsDNA (دو رشتهای)
بیشتر بخوانید: آزمایش RF یا فاکتور روماتوئید
انجام آزمایش آنتی هیستون در آزمایشگاه جردن
آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن با بیش از ۲۳ سال سابقه فعالیت آمادگی دارد تا تمامی آزمایش های بالینی، ژنتیک و پاتولوژی را انجام دهد.
آزمایش آنتی هیستون نیز در این مجموعه قابل انجام می باشد و نتیجه آن ظرف کوتاه ترین زمان ممکن گزارش می گردد.
آزمایشگاه جردن جهت رفاه حال مراجعین امکان اعزام نمونه گیر به محل را نیز فراهم آورده است.
جهت هماهنگی اعزام نمونه گیر به محل با شماره های ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۵ و ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.