آلبومین یک پروتئین ضروری است که در کبد تولید می شود و به حفظ سلامت کمک می کند. سطوح غیر طبیعی آلبومین می تواند نشان دهنده بیماری کبد یا کلیوی، شرایط پزشکی مزمن یا عدم تعادل در تغذیه باشد. به همین دلیل است که نظارت بر سطح بدن با آزمایش خون آلبومین برای اطمینان از تشخیص زودهنگام مشکلات احتمالی بسیار مهم است.
آلبومین چیست؟
آلبومین رایج ترین پروتئین موجود در خون است و بیش از ۶۰ درصد از کل پروتئین خون را تشکیل می دهد. این پروتئین در کبد تولید می شود و به عنوان یک سیستم حمل و نقل برای حمل مواد لازم از جمله کلسیم، پتاسیم و سایر یونها و همچنین هورمونها، ویتامینها و داروها در سراسر بدن، عمل می کند. سطوح پایین آلبومین می تواند نشان دهنده بیماری کبد، سیروز، مشکلات کلیه، یا وجود عفونت و التهاب باشد.
در چه مواردی نیاز به تست آلبومین ضروری است؟
علائمی که ممکن است فرد نیاز به تست آلبومین داشته باشد:
یک پزشک ممکن است آزمایش آلبومین را به افرادی توصیه کند که علائم مربوط به بیماریهای کبدی یا کلیوی را نشان میدهند، مانند:
علائم مشکلات کلیوی:
- از دست دادن اشتهای ناگهانی
- تکرر ادرار به خصوص در شب
- حالت تهوع و استفراغ
- تورم بدون دلیل در پاها، مچ پا یا صورت
- خارش یا خشکی روی پوست
- گرفتگی و ضعف عضلانی
- مشکل در تمرکز
- بی حالی بیش از حد
- تغییر در بو و رنگ ادرار
علائم بیماری های کبدی:
- ادرار تیره رنگ
- کاهش وزن ناخواسته
- زردی
- خستگی
- کبودی
- تورم غیرمعمول در شکم یا ریه ها
- تغییر رنگ مدفوع
✅ مصرف داروی استروئیدی در ورزشکاران
کاربردهای مهم تست آلبومین
به ارزیابی عملکرد کبد کمک می کند: تست آلبومین که اغلب به عنوان بخشی از تست عملکرد کبد پیشنهاد می شود، به یافتن مشکلات مربوط به کبد کمک می کند. سطح پایین آلبومین معمولاً نشان دهنده اختلال عملکرد کبد یا سایر بیماری ها مانند هپاتیت یا سیروز است. با این حال، پزشک ممکن است آزمایش های بیشتری را برای یافتن علت اصلی مشکل پیشنهاد کند.
بررسی عملکرد کلیه: علاوه بر ارزیابی عملکرد کبد، تست آلبومین به ردیابی عملکرد کلیه و تشخیص بیماری های کلیوی در مراحل اولیه کمک می کند. کلیه های آسیب دیده معمولاً مقدار زیادی آلبومین در ادرار دفع می کنند.
به ارزیابی تغذیه کمک می کند: آلبومین به عنوان یک پروتئین اصلی در خون، وضعیت تغذیه فرد را نشان می دهد. سطوح پایین تر از حد طبیعی نشان دهنده سوء تغذیه یا دریافت ناکافی پروتئین است که در صورت تشخیص زودهنگام، می توان با اقدامات مناسب به خوبی مدیریت کرد.
اطمینان از تشخیص زودهنگام بیماریهای کلیه یا کبد: در حین ارزیابی عملکرد کلیه یا کبد، آزمایش آلبومین ممکن است به شناسایی چندین بیماری مرتبط با این اندامها مانند بیماری کبد الکلی، کبد چرب، سیروز کبدی و غیره کمک کند.
به ارزیابی شرایط افراد قبل از عمل کمک می کند: این آزمایش همچنین قبل از جراحی های بزرگ برای ارزیابی وضعیت تغذیه و سلامت فرد پیشنهاد می شود. نتایج آزمایش و سایر یافته های بالینی به برنامه ریزی جراحی و ارزیابی خطر کمک می کند و مراقبت و مدیریت به موقع را امکان پذیر می کند.
بررسی پاسخ درمانی: آزمایش آلبومین نه تنها به تشخیص مشکلات کبدی یا کلیوی کمک می کند، بلکه در موارد خاص برای نظارت بر اثرات یا پاسخ درمان های پزشکی استفاده می شود. تست سرم آلبومین به پزشکان کمک میکند تا تشخیصهای دقیق، نظارت بر درمان های جاری و ارائه مراقبت های مناسب به افراد را انجام دهند.
آماده سازی قبل از انجام آزمایش خون آلبومین
هیچ آمادگی خاصی برای تست آلبومین لازم نیست. با این حال، دستورالعمل های کلی که ممکن است لازم باشد رعایت شود عبارتند از:
قبل از آزمایش:
در صورت مصرف هر گونه داروهای تجویزی یا غیرتجویزی، نیاز است پزشک مطلع باشد، زیرا برخی از داروها میتوانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند.
به طور کلی برای انجام آزمایش نیازی به ناشتایی نیست. با این حال، بسته به شرایط افراد، ممکن است دستورالعمل های خاصی توصیه شود.
آزمایش آلبومین با توجه به توصیه پزشک انجام می شود. یک نمونه خون از بیمار در آزمایشگاه گرفته خواهد شد و سطح آلبومین اندازه گیری می شود.
آیا آلبومین در آزمایش ادرار قابل تشخیص است؟
بله، آلبومین را می توان از ادرار در افراد مبتلا به بیماری کلیوی تشخیص داد. این آزمایش تست میکروآلبومین نامیده می شود.
محدوده نرمال آزمایش آلبومین
سطوح نرمال آلبومین ممکن است در آزمایشگاه های مختلف بسته به روش های آزمایش کمی متفاوت باشد. بطور کلی:
محدوده طبیعی آزمایش خون آلبومین تقریباً ۳.۴ تا ۵.۴ گرم در دسی لیتر است.
محدوده نرمال تست ادرار آلبومین کمتر از ۳۰ میلی گرم در روز است.
تفسیر نتایج تست آلبومین
آزمایش آلبومین به تنهایی برای تایید هر گونه بیماری کافی نیست و نتایج آن با نتایج آزمایشات دیگر برای تشخیص تجزیه و تحلیل می شود. به طور کلی:
- سطح پایین آلبومین می تواند نشانه ای از موارد زیر باشد:
- بیماری های مرتبط با کبد و کلیه
- سوء تغذیه
- عفونت
- اختلالات گوارشی و غیره
سطوح بالای آلبومین ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:
- کم آبی بدن
- اسهال شدید
- رژیم غذایی با پروتئین بالا
داشتن سطوح غیرطبیعی آلبومین همیشه نشان دهنده یک وضعیت پزشکی نیست، زیرا برخی داروها نیز می توانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند. بنابراین، پزشکان عوامل دیگری مانند سابقه پزشکی، علائم، سایر نتایج آزمایشات (در صورت وجود) و یافته های بالینی بیشتر را برای تشخیص دقیق در نظر می گیرند.
انجام آزمایش آلبومین در آزمایشگاه جردن
آزمایش آلبومین توسط آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن قابل انجام است.
آزمایشگاه جردن به منظور راحتی و آسایش مراجعین امکان اعزام نمونه گیر به محل را نیز فراهم کرده است. بدین منظور می توانید با شماره های ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۵ و ۰۹۱۲۸۹۰۵۰۶۶ تماس حاصل فرمایید.
گردآورنده: بخش علمی آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک جردن – خانم سعیده گوهری